Műszaki leírás

 

A készülő épületünk nem egy átlagos újépítésű társasház, hiszen azt a legmagasabb minőség, innovatív műszaki- és technikai megoldások, a környezettudatosság és a lehető legalacsonyabb energiafelhasználás jellemzi. Mindez elmondható a tervezéstől kezdve, a kivitelezésen keresztül, egészen a jövőbeli üzemeltetésig.

Mivel minden jó ház alapja a jó építészeti terv, így a tervezők kiválasztásánál egyértelműen az építészeti minőség volt az elsődleges szempont. A jó építészetben a kultúra, a műszaki tudás és az üzlet egymásnak kölcsönös feltételei. Olyan tervezőket kerestünk, akik nem középszerű rutinmegoldásokkal próbálják a feladatot gyorsan letudni, hanem a helyszín adottságait messzemenőkig  figyelembe vevő, érzékeny, elemző, alázatos, előremutató, de a múltat is tisztelő válaszokat képesek adni, a rendkívül bonyolult belvárosi szituációra.

A NÁNA Építész Stúdió tervező triója (név szerint: Pölös István, Álmosdi Árpád, Csendes Móni) a Magyar Építőművészek Szövetségének tagjai, 2007-ben mindhárman bekerültek a legjobb magyar fiatal építészeket külföldön is bemutató 40 fős kiállításra. Ketten közülük Prima díjasok, ketten Szendrői Jenő díjasok, egyikőjük a ceglédi Ordass-köz tervezéséért a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS első díját kapta városközpont kategóriában. Több országos első díjas pályázatuk van, több díjazott (Média Építészeti Díj 2014 , 2015) középületet terveztek közösen.

A tervező triónk nagy hangsúlyt fektetett a város építészeti hagyományaira és az épület városképbe illeszkedésére, így bízunk benne, hogy a tervezőink által képviselt építészeti minőség a társasházban testet öltve, a város első 21. századinak nevezhető, korszerű és építészetileg is igényes társasháza lesz, amely alakítani tudja a közízlést, nem csak lakói számára lesz szerethető és a belváros építészeti imázsát is javítani tudja.

A tömegformálásra a Kossuth Múzeum saroktornya, a közelben lévő első városi víztorony és az úgynevezett Rigó-ház tetőarányai és hajlásszögei is hatással voltak. Társasházunk a Kossuth Múzeum felöli erős, karakteres tömeggel és a köztér felől visszahúzott beugrással formált, amely a múzeum tekintélyes sarki épületére, az előtte eddig kialakulatlan tér hiányára próbál reflektálni és érzékeny eltávolodásával a jelenlegi közterület kiszélesítésével adja meg a tiszteletet a szemközti patinás középületnek.

A Múzeum utcára néző saroktömeg egy új, hangsúlyos kortárs építészeti jelkép, amely utcaképi jelentőségű látvány szándékával lett megtervezve. A tagolt építészeti tömegek nem a tervezők öncélú játékának eredményei, hanem egy bonyolult városépítészeti problémára adott építészeti válasz.

 

Mindkét lépcsőház akadálymentesített lifttel lesz ellátva, amelyekkel a 3. szintig lehet feljutni. A felvonók előtti pihenőkről panorámás kilátás biztosított a város centrumára, valamint a város látványos templomtorony sziluettjeire.

A két lépcsőházból szintenként 6 illetve 7 lakás megközelítése az udvar felöli rövid, ám kellően széles függőfolyosókon keresztül lehetséges.

A lakásokhoz tartozó loggiák intim kialakításúak és a  lakás szerves meghosszabbításai tavasztól őszig a kültér felé. A loggiák mélysége szinte mindenhol meghaladja a 2 métert, szemben a 100-120 cm széles, általánosan elterjedt erkélyekkel.

A lakásokhoz a földszinten közös tárolók illetve kerékpártároló biztosítja az emeleti szintekre fel nem kerülő eszközök tárolását.

Az épület első emeletéhez 2 db, összesen közel 400 m² alapterületű tetőkert kapcsolódik. A tetőkertek a lépcsőházi közösségek saját, gépkocsi forgalomtól mentes kertjei, így a lakások saját zöld felülete, amelyek kisebb panorámás kitekintést is biztosítanak déli irányba. Ezáltal a legtöbb első emeleti lakásnak van közvetlen kertkapcsolata.

 

Nagy hangsúlyt fektetünk a beépítendő anyagok minőségére, de csak egy-két példát említenék. A  lakáselválasztó falak pl. nagy testsűrűségű hangszigetelő Porotherm AKU Z téglákból készülnek 57 db-es léghanggátlással (nem pedig normál 30 cm vastag blokktéglából kb. 42 db léghanggátlással), a lehető legnyugodtabb otthoni komfort érdekében.

Ezen felül nem csak a látható, de a falba- és padlóba épített gépészeti elemek is, a legnevesebb gyártók termékei közül kerülnek beépítésre.

A határoló szerkezetek pedig fokozott hő- és hangszigetelésűek, amit 16 cm lélegző kőzetgyapot hőszigetelés a homlokzaton, 30 cm kőzetgyapot a tetőben garantál.

A tervezett társasház homlokzatát teljes egészében körülvevő kőzetgyapot hőszigetelésről a legfontosabb tudnivaló, hogy „A” tűzveszélyességi osztályú, nem éghető anyag, szemben a manapság leginkább elterjedt polisztirolhab, köznyelven csak „hungarocell”-nek nevezett hőszigetelésekkel, melyek „E” tűzveszélyességi osztályú éghető anyagok.

Az egyik legfontosabb kritérium volt már tervezés előtt is, hogy a lehető legkorszerűbb, energiahatékony épületet építsük meg, amelynek alacsony az üzemeltetési költsége. Ilyen formán ez is egy befektetés, miután ezek a kritériumok jelentősen növelik a bekerülési költségeket, amelyek „csupán” az üzemeltetés során térülnek meg, ahol viszont érezhető hatásai lesznek. Ez a gondolatiságunk érdekes helyzetet teremt, hiszen a jelenlegi, eladásra szánt új építésű épületek nem mindig ebben a szellemben készülnek, mi azonban elkötelezetten hiszünk abban, hogy megtaláljuk azokat a vevőinket, akik szívesen laknak majd egy korszerű, alacsony üzemeltetési költségű, belvárosi lakásban.

A korszerű épületszerkezeten, szigetelésen és a nyílászárókon túl, az alacsony üzemeltetési költségek lelke a gépészet, amely az egyik legkorszerűbb lesz a ma elérhető megoldások közül. Az épület hűtését-fűtését egy tetőtéri gépészeti központból biztosítjuk 3 darab Daikin inverteres levegő-víz hőszivattyúval. Ez a hőtermelési forma a jelenlegi lehetőségek csúcsa, hiszen ez a berendezés a felhasznált energia kb. 75%-át nyeri a környezetből és 25 %-át pedig a villamos hálózatból, tehát gázra egyáltalán nincs szükségünk. Az épület elektromos energiaszükségletének nagy részét pedig a tetőn elhelyezett 49,6 kVA összteljesítményű, 208 napelemből álló, 350 m²–t is meghaladó napelemmezővel termeljük majd meg.

Az épület hőpótlása padlófűtéssel történik majd, a hűtéséről pedig fan-coil-ok fognak gondoskodni, amelyek igény esetén a fűtésre is rá tudnak segíteni, ez által az épület homlokzatát nem fogják elrondítani ad hoc jelleggel felszerelt kültéri klímadobozok. Természetesen mind a hűtés, mind pedig a fűtés lakásonkénti hőmennyiségmérővel mérhető lesz, így minden lakó egyedileg annyit fizet majd, amennyit használ.

 

A két lépcsőházban összesen 39 lakás kerül kialakításra, melyek közül mindösszesen három kisebb (50 m²), jellemzően inkább 60-90 m² közötti alapterületűek lesznek. A 3. emeleten 9 db prémium kategóriás kétszintes, két fürdőszobával rendelkező lakás kap helyet. Ezek a lakások teljesen ideálisak lesznek pl. nagycsaládosoknak, illetve belvárosi műteremlakásoknak, nagy belmagasságú prémium kategóriás, „loft” lakások számára, 100-130 m² lakóteret biztosítva, tökéletes panorámával a városra.